Flokkene markerer forbundets 100-års-jubileum

I år er det 100 år siden Norges Speidergutforbund ble stiftet, og speidingen formelt ble startet i Norge.

100-årsmarkering-flokk-1Dette markeres av speidere over hele landet på forskjellige måter.

I flokkene har vi hatt møte om speiding i «gamle dager», der to av våre eldste og mest erfaringsrike speidere, Lilli Hantho og Bjarne G. Eide fortalte om speiding før i tiden. Småspeiderne fikk også anlednig til å kle seg opp som speidere, meiser og ulvunger fra 50-tallet.

På møtene 8. februar satte vi sammen flokkene til en jente- og en gutte-flokk, slik som i «gamle dager». Så hadde vi fått to av gruppens nestorer og mest erfaringsrike speidere,  Lilli Hantho og Bjarne Gunnar Eide, til å fortelle både speiderhistorie og om hvordan det var å være speider i før i tiden.

Jentene fikk høre at Lilli hadde sin første speidererfaring helt tilbake til 1938, og hun hadde litt av hvert å fortelle om speiderlivet og aktiviteter mer enn 70 år tilbake i tid. Videre fikk jentene prøve både blåmeis-drakter og gamle sangleker.

100-årsmarkering-flokk-2

Lilli instruerer jentene i gamle sangleker

Bjarne begynte som speider på begynnelsen av 50-tallet i 4. Bergen tropp. Han kunne forelle både om leirliv, møter og turer. Som alt annet, var også teltene mindre før i tiden, og for å få plass til hele patruljen i et pyramidetelt, hendte det ofte at både hoder og føtter ble liggende utenfor teltet. Også guttene fikk prøve gamle speider- og ulvunge-drakter.

100-årsmarkering-flokk-3

Gutteflokken – i gamle drakter og med ett av våre historiske pyramidetelt i bakgrunnen

I forkant av møtene hadde speiderne laget flere spørsmål om hvordan det var å være speider tidligere. Når alt kommer til alt, selv om mye av det ytre er forandret, og guttene og jentene nå er samlet, speidingens innhold og idé er mye det samme som da Lilli og Bjarne var speidere.

Skrevet av: VW. Oppdatert: 02. mars 2011