En trist dag for gruppen

Brann

KåkenKåken har gjennom snart et halvt århundre vært Sandviksspeiderne sitt faste utfluktssted. Her har vi våre hatt turer med flokk, tropp og roverlag, vi har hatt våre tradisjonsrike åpningsturer hver høst, og vi har feiret våre ulike jubileer her oppe.
Hytten har vært et samlingssted for speidere i alle aldre. Den har vært sandviksspeidernes «andre hjem», og vært et naturlig utgangspunkt for mange av aktivitetene våre. Ikke minst har Kåken vært et mål for førerpatruljen og roverlaget, og den har hatt uvurderlig betydning for aktivitetene våre opp gjennom årene.
Alle som har vært speidere i 4. Bergen-Sandviken er knyttet til Kåken, og et gjensyn med hytten, slik den sto mer eller mindre uforandret siden vi overtok den på femtitallet, fikk noen og enhver til å trekke fram minner fra egen speidertid.
Kåken har også vært et kjent og kjært landemerke for bergensere som tar veien fra Rundemanen over Kvitebjørnen til Munkebotn eller Eidsvåg.
Både roverlag, ledere, speidere og entusiastiske foreldre har lagt ned et ukjent antall dugnadstimer på Kåken. I de senere årene har vi konsentrert oss om varderekken til Rundemanen, rehabilitering av kjøkkenet og opprensking i Pytten, slik at hytten og området rundt kunne framstå som et attraktivt sted for kommende speidergenerasjoner ved 100-årsjubileet neste år.
Desverre gikk en del uerstattelige gjenstander tapt, bl.a. hyttebøker, diplomer og bilder på veggene. Vi hadde også noen etterlatte gjenstander fra dengang tyskerne brukte hytten under krigen, men disse var vel nærmest kuriositeter. Vi skal imidlertid prise oss overlykkelige over at brannen ikke gikk ut over liv eller helse. Hytten har ikke vært i bruk av oss siden Pytten-dugnaden midt i juni, bare doen og vedskjulet var ulåst.
Politiet hadde befaring på stedet dagen etter brannen. Vi vet foreløig ikke noe om brannårsaken.
Det er i skrivende stund for tidlig å si noe sikkert om det er mulig å gjenreise hytten. Den var fullverdiforsikret, og forvaltningsplanen for byfjellene tillater (ifølge Byfjellsforvalteren) at nedbrente hytter bygges opp igjen innen 5 år. Om det finnes andre juridiske hindre som kan legge kjelker i veien for oss, vet vi ikke ennå, men vi er optimister inntil det er grunn til noe annet.
Når det gjelder den tillyste dugnaden og åpningsturen, er det klart at vi må forandre programmet, men detaljene her er ikke klare ennå. Vi vil informere mer om dette etter hvert.
Erik, Anders (F. D.) og Vinjar var på Kåken onsdag for å se på branntomten. Den var et trist syn. Så godt som alt er nedbrent, bare en kvart pipe, litt av reisverket, og skjelettet av en utedo gjenstår. Mellom de forkullete restene lå kjøkken-inventar, ovner, redskaper og en utbrent motorsag.

Her er noen bilder som illustrerer hva som er igjen.